Att äga de senaste kläderna lyfter onekligen vårt humör på samma sätt som att äga de senaste bilarna och telefonerna. Det förbättrar inte sällan nivån av självförtroende och självkänslan.

Agerar som ett dubbelkantigt svärd

Det kan inte förnekas att vissa högkvalitativa klädmärken med dess tidlösa plagg är värda ett köp. Inte minst modeklädkedjan Johnells som etablerades 1893 och sedan dess handplockat urval av högkvalitativa märkeskläder. Trots detta kan inte modebranschens negativa effekter förnekas. Allting är inte positivt med mode och kläder eftersom det kan agera som ett dubbelkantigt svärd, särskilt hos unga och lättpåverkade tonåringar. Faktum är att den negativa inverkan av mode hos unga kan bevittnas idag i ganska stor skala. Vad är några av dessa negativa effekter? Förutom att bidra till negativ inverkan i sinnet hos unga har mode även bidragit till klimatförändringar och miljöförstöring, delvis på grund av kemikalier som släpps ut under tillverkning. Ytterligare en faktor som bidrar till negativ klimatpåverkan är långa transportsträckor.

Föråldras snabbt

De mest moderna kläder och skor blir snabbt föråldrade med tanke på att modeindustrin är extremt kompetitiv. Varje modeskapare arbetar hårt för att skapa nya plagg som kan locka kunder från konkurrenter. Trots detta hårda arbete går de flesta verksamma människor inom modebranschen slutligen i konkurs. Det finns helt enkelt inget sätt att konkurrera inom modebranschen eftersom modet förändras lika lätt som vädret. Det här beteendet från producenterna påverkar naturligtvis konsumenterna som känner sig tvungna att köpa det senaste modet.

Att leva med ständig press att passa in och följa modet är ett mycket ohälsosamt sätt att leva. Det leder på sikt till otrevliga känslor som avundsjuka, ilska, olycka, osäkerhet och framförallt frustrationer påtaglig stress. Ett alternativ är att skaffa kläder som inte går ur tiden och blir omoderna, som hos Johnells där du hittar klassiska kläder som håller måttet. Modemedvetna människor kan å andra sidan invända med att trendiga kläder har ett positivt inflytande, kläderna kan nämligen spegla den typ av person du är. Även om det stämmer i viss grad bör det inte definiera personer. Förutom att modekläder ger ett inledande intryck är sanningen är att ingen bryr sig vilka moderna plagg du bär på lång sikt.

Leder till beroende och skuld

Mode är en fartfylld och mångsidig bransch med trender som kommer och går. Det finns gott om fantastiska varumärken och högkvalitativa klädkedjor som Johnells där traditioner, kvalitet och klassiska snitt värnas. Det viktiga är att göra sammanvägda prioriteringar och tänka långsiktigt för såväl dig själv som för miljön. Bli inte vilseledd av rabatterade priser på trendiga kläder då det i själva verket leder till impulsköp som stimulerar dopamin. Det är ett kortvarigt sätt att hantera eventuell depression, stress, ångest och kan på sikt leda till beroende och till och med ekonomiska bekymmer.