Handarbete är verkligen underskattat. Kanske det moderna samhället kräver för mycket av människor så det är svårt att hinna med att handarbeta lite. I

Handarbete är verkligen underskattat. Kanske det moderna samhället kräver för mycket av människor så det är svårt att hinna med att handarbeta lite. I och för sig var människor tvungna till att tillverka sina egna kläder i stor utsträckning för inte så länge sen. Man stickade tröjor, vantar, halsdukar, mössor och strumpor. Det gör många fortfarande för skojs skull och inte alls för att det behövs. Men jag tror att handarbetande fortfarande behövs, även om det inte är för att skaffa bättre kläder än förut utan för att stressa av. Det finns ju undersökningar som visar att människor som handarbetar sänker sitt blodtryck. Det är något lugnande över det där. Det höjer också koncentrationen. Jag skulle tro att simultankapaciteten också höjs av att handarbeta. För när man stickar och virkar så går det bra att prata med andra samtidigt. Det går bra att titta på TV och lyssna på radio och talböcker under tiden. Man kan alltså göra flera saker samtidigt som man handarbetar. Det kan vara därför det fortfarande finns så kallade syjuntor eller handarbetsgrupper. Det är ju mysigt att kunna träffas och vara social samtidigt som man skapar något med händerna.

Handarbetande var ju något bara för kvinnor förut. Männen gick ut i snickarboden eller ut i skogen och högg ved. Om män stickade och virkade eller sydde så var det för att de måste göra det för att det inte fanns kvinnor i närheten. Det var främst sjömän som kunde handarbeta och som lappade och lagade sina kläder och tillverkade det de behövde. Numera får både pojkar och flickor lära sig textilslöjd likaväl som trä- och metallslöjd. Det är bra det för det är många män som gillar att sticka och virka och som gör det regelbundet.

Framför allt så är det egna skapandet tillfredsställande för sinnesron. Det är som om urtidsmänniskan inom en blir nöjd av att göra sånt som är bra att ha, som tröjor och strumpor och mycket annat. Det är roligt att bära sina egna skapelser på sig. Man känner sig duktig. Det är också roligt att ge bort i julklapp, till exempel något som man gjort själv. Många handarbetare gör gärna filtar, tröjor, strumpor och annat som fattiga människor kan ha nytta av. Handarbete kan verkligen vara till både nytta och nöje på många olika plan och på flera sätt. Handarbetande är bland det bästa man kan ägna sig åt på fritiden. Det är tråkigt när man inte får hålla på med det man gillar.