Det sägs att slumpen är händelser som inte kan förutses. Och så har vi ödet som består av förutbestämda händelser. Om både ödet och slumpen fungerar s

Det sägs att slumpen är händelser som inte kan förutses. Och så har vi ödet som består av förutbestämda händelser. Om både ödet och slumpen fungerar samtidigt tillsammans är det troligen ingen som vet men många har teorier om det.

Det vi kallar slumpen är till exempel såna där oväntade händelser eller sammanträffanden som får en att utbrista: – Vad gör du här??? Ett oväntat möte med en gammal bekant på ett helt oväntat ställe. Till exempel när du träffar grannen på flygplatsen… Ja, det kanske inte är så konstigt för det är ju många som reser till samma flygplats samtidigt. Men tänk om du har varit på resa i Amazonas djungler i fyra månader. Sen när du går in och sätter dig på den lokala restaurangen för att få i dig lite mat så sitter din granne vid bordet bredvid. Det kan ju vara lite oväntat. Inte bara oväntat utan helt osannolikt. Det är såna möten som tillskrivs slumpen.

Spel och dobbel

Roulett och andra spel ses också vara styrda av slumpen. Så vem som vinner och vem som förlorar ligger i Fru Fortunas, det vill säga slumpens, hand. Yrkesspelare kan inte ha mycket tro på slumpen för annars skulle de knappast hålla på med ett yrke där det är så osäkert om man får lön för mödan. Ja, då säger ju en del att yrkesspelare är egentligen spelmissbrukare och att de inte kan hejda sig från att spela. Men jag har sett yrkesspelare räkna och kalkylera och överleva på sitt yrke. Det är märkligt men de menar att det går att räkna ut vilka nummer rouletthjulet ska stanna på. Kanske är det sant för i så fall är allt spel egentligen lagbundet men i så långa serier att det kan uppfattas som rena slumpen om man vinner eller inte.

Funderar man länge på förhållandet mellan slump och öde så kan man få lätt huvudvärk. Än mer komplicerat blir det om man lägger till människans fria vilja. Har vi en fri vilja så kan ju inte begreppet ödet fungera samtidigt, eller… är det en paradox? Ingen vet och troligen kommer ingen att kunna visa vad som är sant på ett trovärdigt sätt. Det är bara teorier än så länge. Teorier som vissa har som en allmän tro om hur världen fungerar.

En sak visar att det mesta, kanske allt i universum är lagbundet. Det är en viss ordning som gör att allt fungerar. I den ordningen finns utrymme för kaos. Det är kanske just där i kaoset som slumpen finns kan man tro. Men allt är i ordning även i kaos. För när kaos lägger sig så har kaoset skapat något. Det är en del av skapelseprocessen där något nytt kommer till.