Våren är på intåg och det är hög tid att börja vårstäda hemmet. Förutom den vanliga städning så som att rensa ur, damma, putsa fönster och allmänt städa så tänkte jag idag även prata om hur man kan fräscha upp hemmet snabbt. Alla inredningsdetaljer jag skriver om går att hitta hos Byggvaruhuset Buildor som är en onlineshop. Där finns allt för hemmet så som renoveringsmaterial, inredning och fritidsprodukter. De har helt enkelt allt till hemmet och lite till!

Byt ut inredningsdetaljer

Det krävs inga helrenoveringar för att ge hemmet en helt ny vårfräsch look. Det räcker med att bara byta ut vissa små detaljer, som gör stor skillnad till helheten. De detaljer jag gillar att leka med är textilier av olika slag så som gardiner, mattor, handdukar och överkast.

Textil efter säsong

Gardiner byter jag inför varje ny säsong. Nu till våren låter jag dem gå i påskens färger, det vill säga grönt, gult och vitt. Det blir extra fint till påskpyntet som kommer upp ett par veckor innan påsk och som jag sedan tar ner strax efter. Påskpyntet brukar bestå av porslinsägg och harar, påskfjädrar (veganska, det vill säga gjorda i plast) och självklart små påskägg med godis utplacerat på olika bord.

Flytta ut ljusslingorna

En annan sak som jag också byter ut efter säsong är lampor och tavlor. Det är inte så att jag hela tiden köper nytt och slänger det gamla, men precis som julsakerna så ställer jag ner vissa saker i källaren efter en säsong och tar upp något annat.

När det gäller belysning hemma gör jag stor skillnad på sommar- och vintersäsong. Under vintern gillar jag att ha framme mycket ljusstakar, små lampor i alla fönster och ljusslingor som ringlar sig runt fönster och hyllor.

På sommaren tänker jag helt tvärtom, “less is more”. Jag vill utnyttja dagsljuset så mycket som möjligt och inte ha lampor som står i vägen överallt. Istället lägger jag mer fokus på trädgården och balkongen och flyttar ut mysiga lyktor och ljusslingor dit istället. På sommaren vill man ändå vara utomhus så mycket det bara går!

Möblera om

Mitt sista tips är också mitt bästa; möblera om! Det är så enkelt och det finns få saker som kan lyfta ett rum så effektivt. Dessutom är det helt gratis. Kan det ens bli bättre?

Jag möblerar om ett par gånger om året och det kan bli både stora och små förändringar. Vissa möbler följer som ett roteringsschema där de växlar mellan tre eller fyra olika platser. Här passar jag också på att rotera krukväxterna och testa att ha dem i olika konstellationer och på olika platser. Detta gör riktigt mycket för hemmet.

Lycka till med vårstädningen och jag hoppas att jag har kunnat ge er inspiration för att göra det bästa av just ert hem!