Det sägs att raffinerat socker är farligare än det mesta som man kan äta och jag tror att det möjligtvis kan vara sant. Det är väl ingen som vet säker

Det sägs att raffinerat socker är farligare än det mesta som man kan äta och jag tror att det möjligtvis kan vara sant. Det är väl ingen som vet säkert hur skadligt det kan vara men jag kan tänka mig att just det vita sockret är farligt. I vart fall om man äter mycket av det. Däremot kan jag tänka mig att naturligt socker som palmsocker, som har väldigt lågt GI, är helt bra att äta allt emellanåt. Likadant tror jag det är med honung som innehåller många näringsämnen och är bra när man är förkyld. Det lenar och löser upp. Läste också att det finns en folkgrupp i Afrika som har honung som basföda och det folket hade inga livsstilssjukdomar. Kan ju bero på att de går hela dagarna och rör sig över stora områden. Om man förbrukar mycket kalorier varje dag så kan det ju rimligtvis inte spela någon roll om maten är söt eller kaloririk. Allt förbrukas väl dagligen och då kan de ju inte få livsstilssjukdomar heller.

Nu har jag ätit mindre socker under en tid. Det märks skillnad på smaklökarna för jag kan känna sötma i sånt som jag inte tyckte var sött förut. Förr när jag hällde i socker i både te och kaffe så var jag van vid att allt annat var sött också. Men när jag drog ner på sockret så har jag istället blivit känslig för socker. Med känslig menar jag att jag nu känner sötma i rågbröd till exempel. Det här har ju också inneburit att sånt som jag inte tyckte var så sött förut nu känns dubbelt så sött. Jag kan knappt äta köpt fruktyoghurt för att det är så extremt sött. Det märkte jag inte förr för yoghurten är inte sötare nu än förut. Nu tänker jag blanda till egen fruktyoghurt så blir det lagom sött.