Vad som är god mat beror på person. Ibland kan man få överraskningar som inte stämmer helt med det man förväntar sig. Jag reste en gång i ett främmand

Vad som är god mat beror på person. Ibland kan man få överraskningar som inte stämmer helt med det man förväntar sig. Jag reste en gång i ett främmande land, som jag inte tänker nämna eftersom den här maträtten finns på många ställen i världen.

Det är roligt att se både vanliga sevärdheter men också sådant som inte visas upp för turister i första taget. I det här landet, som är ett vackert land, blev jag hembjuden till en familj efter att vi lärt känna varandra och suttit och pratat både länge och väl på ett kafé intill torget. De var väldigt trevliga och tillmötesgående och lovade att visa mig runt i stan till deras smultronställen. Jag kände mig trygg med dem och tackade därför ja till rundturen. Det blev en väldigt fin rundtur där de också lärde mig hur man prutar. De ville bjuda mig på middag hemma hos sig och jag tackade ja till det också. Innan jag for över till dem så gick jag själv ut på stan och köpte en liten gåva till dem. Det var ju en familj så jag tänkte att de säkert redan har allt de behöver till köket och så där. Så det fick bli en låda konfekt och en flaska vin som jag tog med mig till dem.

Jag åkte taxi hem till dem och blev översvallande väl mottagen. De blev jätteglada för presenterna och bad mig sitta ner. De höll fortfarande på att laga maten som doftade lite underligt men inte dåligt för det. De hade gjort en stor och god sallad som stod på bordet. De öppnade vinet och hällde upp åt oss och vi pratade på som om vi känt varandra hur länge som helst. De var verkligen gästfria men tillhörde inte den rikaste delen av befolkningen. Snarare lägre medelklass skulle jag gissa.

Men maten kom i alla fall på bordet och det var dags att ta för sig och äta. Vi hade redan börjat med sallad och bröd och vin. Men nu skulle det som fanns i grytan upp på tallrikarna. Det smakade verkligen inte bra tyckte jag och jag frågade artigt vad det var för något. – Magen från en ko, svarade de. Det är alltså en av de fyra magarna som kon har. Komage måste ju inte smaka illa förstås men jag kan försäkra att man måste vänja sig vid det sen barnsben för att kunna tycka om det. Jag kommer inte att äta det igen.