Det fanns en gång en fotbollsspelare som spelade i Manchester United. Han var lite vild utanför planen och kom inte alltid överens med lagledaren men han var sin tids talangfullaste forward, och gjorde massor av viktiga mål för sitt lag. Han var en popstjärna och lämnade spår efter sig inte bara på fotbollsplanen utan också på barerna. Han var från Nordirland, värvades som 15-åring och hade namnet George Best. Han gjorde skäl för namnet och vann lagets interna skytteliga sex år i rad. Han vann också Champions League-final med sitt lag 1968. Dock blev hans karriär kantad av skandaler och han dog av alkoholmissbruk vid endast 58 års ålder.

Det vore samma sak som att döpa sig till Magnus Underbar eller Peter Snygg. Ett adjektiv med positiv klang som om namnet vore en ihopsnickrad reklamskylt för en själv.

På Medeltiden hade människor namn som mer påminde mera om öknamn. Om du var snål kallades du Peter Snål. Om en tjej påminde om en råtta så blev det Lina Råtta, om du var hårlös, Per Skallig osv. Om Per Skallig hade haft möjlighet skulle han kunnat besöka Nordic Hair och utföra en hårtransplantation, eller en PRB-behandling. Då hade han kallats Per Hårfager istället.

Hellre sämst än ingenting

‘Det är dags att presentera George Sämst. Bollen ligger på mållinjen, det är öppet mål, målvakten är bortfintad, det är bara att lägga in bollen, domaren har redan pipan i munnen, men vad händer. George Sämst snavar på bollen. och blir liggande på gräset. En försvarare hinner ner och slå bort bollen, det givna målet har gått om intet

Har du haft någon kompis som alltid misslyckades i allt han företog sig? Det krävs karisma och självförtroende för att vara sämst. Det handlar om en drömmare som inte får verkligheten att passa ihop med fantasin. Om han inte hela tiden provat att göra det omöjliga skulle han egentligen varit ganska vanlig. Han hatar det ordet. Vanlig. Hellre än att vara George Vanlig är han George Sämst. I hela sitt liv har han hört en sång. Han bryr sig inte om vad han heter.