Man skulle kunna tro att alla vet om en sån här sak. Men inte då. Det märks om man tittar på nybyggda bostäder. Kanske inte i hyresrätter men framför

Man skulle kunna tro att alla vet om en sån här sak. Men inte då. Det märks om man tittar på nybyggda bostäder. Kanske inte i hyresrätter men framför allt i bostadsrätter. Bostäderna som finns nu är till största delen byggda i tiden efter andra världskriget. Dessa hus och äldre hus än så har alla inbyggda skafferier i lägenheterna. Man hade höga köksskåp som var så höga att man kanske var tvungen att använda stol att stå på för att nå upp dit.

Vitsen med skafferi i alla kök var ju att man skulle kunna förvara mat svalt. Höga överskåp var bra att förvara torrvaror i inför kristider. Människor skulle ha klarat sig i kristider i sina bostäder så länge de också hade tillgång till vatten.

Moderna bostäder och särskilt bostadsrätter av idag byggs för att vara vackra och attraktiva i första hand. Då är kristänkandet långt borta, vilket är på gott och ont förstås. Nu bygger man inga skafferier i husen. Alla verkar räkna iskallt med att det alltid kommer att finnas tillgång till el. Men det är inte säkert att det kommer att vara så alltid.